Een stoombad is goed voor lichaam en geest

Wanneer je gebruik maakt van een stoombad kom je er ontspannen en voldaan uit. Een stoombad heeft een extreem hoge luchtvochtigheidsgraad van ongeveer 98%. De temperatuur ligt tussen de 40 en 60 graden Celsius. Tijdens het nemen van een stoombad is het lastig, door de hoge temperatuur en hoge vochtigheidsgraad, om te ademen en te zweten. Je lichaamstemperatuur zal daardoor stijgen. Daardoor zullen de poriën opengaan en de stoom zal zijn reinigende werk kunnen doen. De giftige stoffen, die we allemaal in ons lichaam hebben, worden naar buiten gestuwd en worden door de transpiratie afgevoerd. De wisselwerking zal de natuurlijke veerkracht en souplesse van je huid bevorderen.

stoombad

Aangenaam gevoel bij het nemen van een stoombad

De warmte en stoom zijn goed voor je spieren. De bloedsomloop in je lichaam wordt gestimuleerd. Door het nemen van een stoombad wordt de stress weggenomen en ook de vermoeidheid wordt minder. De stoom, die bij een stoombad ontstaat, bevat etherische oliën. Ze zijn een weldaad voor de luchtwegen. Na het nemen van een stoombad is het raadzaam een koude douche te nemen, zodat je weer kunt afkoelen. Hierdoor word je bloedsomloop extra gestimuleerd. Wil je nog een ander bad nemen, dan is het verstandig om dat te doen nadat je 10 minuten rust hebt genomen. Het is goed om voor en na het nemen van een stoombad een koude douche te nemen. Dan bereik je een optimaal effect van de werking van een stoombad.

stoombad

De gang bij een stoombad

Net als bij het nemen van een sauna gang wordt een verblijf in het stoombad ook afgewisseld met fasen waarbij een afkoeling plaatsvindt. In een stoombad is de bader naakt. In een sauna is dat vaak niet het geval en zit de persoon op een handdoek. Bij een sauna maak je gebruik van een droge hete luchtbad. Door de hoge temperatuur van 80-120 graden Celsius ga je snel zweten, zodat het lichaam gereinigd wordt. Dat is anders dan bij een stoombad waarbij de luchtvochtigheid juist extra hoog is.