Energie besparen binnen je bedrijf doe je met deze 3 tips

Zakelijke energie is (helaas) niet goedkoop. Sinds het begin van 2020 is de energierekening voor menig ondernemer in Nederland ook nog eens flink gestegen. Er wordt meer heffing berekend op het gebruik van gas en de zakelijke energietarieven zijn toegenomen. De kans is echter groot dat je als ondernemer wel heel graag zou willen besparen op je zakelijke energie, zodat je geld overhoudt om te investeren in je bedrijf. Gelukkig zijn er een aantal makkelijke tips die je op kunt volgen om energie en zo ook geld te besparen binnen je onderneming. In dit artikel geven we je drie tips die je direct kunt toepassen.

Energieverbruik binnen je bedrijf verlagen

De eerste tip klinkt wellicht simpel, maar wanneer je hem in de praktijk toepast zul je zien dat het nog best lastig kan zijn: het verlagen van het energieverbruik binnen je bedrijf. Of je nu in een groot kantoorgebouw werkt of met slechts een aantal werknemers aan de slag bent in een kleiner gebouw: energie besparen kan al met een aantal simpele stappen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een of twee thuiswerkdagen per week in te stellen? Dit geldt natuurlijk niet voor ieder bedrijf – een tandarts kan moeilijk vanuit huis werken. Er zijn echter veel bedrijven in Nederland waar dit wel kan; je zult zien dat het al enorm veel stroom scheelt wanneer mensen een of twee dagen minder op kantoor werken. Vervang daarnaast alle verlichting binnen het pand met LED-verlichting. Er bestaan LED-lampen die slechts 3% verbruiken van de energie die een ‘gewone’ gloeilamp verbruikt. Daar kun je dus flink op besparen!

Schaf zakelijke zonnepanelen aan 

Daarnaast is het aan te raden om te investeren in zakelijke zonnepanelen. Er zijn nog steeds veel ondernemers die denken dat zonnepanelen voor een bedrijf onbetaalbaar zijn. Hoewel zakelijke zonnepanelen natuurlijk nog steeds het nodige geld kosten, zijn ze allang niet meer zo duur als enkele jaren geleden. Sterker nog: er zijn voor ondernemers diverse voordelen te vinden, omdat de Nederlandse overheid bedrijven in ons land stimuleert om groen(er) te ondernemen. Op Minder.nl lees je meer over eventuele subsidies en vergoedingen die je aan kunt vragen wanneer je zakelijke zonnepanelen aanschaft. Het voordeel van zonnepanelen is dat je na enkele jaren, wanneer je de investering eruit hebt, profiteert van gratis stroom. Je haalt namelijk energie uit zonnestralen, een gratis bron die toegankelijk is voor iedereen. Ook ben je met je eigen energiebron vaak bewuster bezig met energie, omdat je precies kunt zien hoeveel je opwekt en hoeveel je verbruikt. Daarmee bespaar je ook nog eens op energie en op geld.

Vergelijk energieleveranciers via een energievergelijker

Last but not least een handige tip waarmee je niet per se bespaart op je energie, maar wel op je energiekosten. Dat is eigenlijk juist fijn, want op die manier hoef je niet in te leveren op je energie maar kun je wel minder betalen. Begin met het online vergelijken van zakelijke energieleveranciers. Op die manier ben je altijd op de hoogte van het meest actuele aanbod op de energiemarkt. Het voordeel van het vergelijken van zakelijke energie is dat je meerdere energiedeals voorgeschoteld krijgt op basis van jouw jaarlijkse verbruik en wensen. Hierbij maak je een keuze en kies je waarschijnlijk voor het meest voordelige energiepakket voor je bedrijf. Extra tip: blijf energieleveranciers met elkaar vergelijken, ook wanneer je nieuwe energiecontract bijna afloopt. Je vindt namelijk altijd ergens anders een goedkopere deal, omdat energieleveranciers blijven stunten met hun prijzen. Blijven ‘hangen’ is in ieder geval nooit een goed plan wanneer je geld wilt besparen op je energiecontract.