Groen(er) ondernemen doe je met deze 3 tips

Duurzaam ondernemen is de laatste jaren enorm populair geworden. Dat komt onder andere door twee zaken: aan de ene kant moeten Nederlandse ondernemers energiebesparende maatregelen nemen door de Wet Milieubeheer en aan de andere kant is er ook steeds meer vraag naar duurzame bedrijven vanuit de kant van de klant. Genoeg redenen dus voor ondernemers om het groen aan te pakken! Wil je ook beginnen met duurzamer ondernemen maar weet je niet goed waar je moet beginnen? In dit artikel lees je enkele tips en tricks waarmee groen ondernemen leuk én gemakkelijk is. Wedden dat je hierna niet meer anders wilt?

Stap over op groene zakelijke energie

Wanneer je nog niets hebt gedaan aan het vergroenen van je bedrijf is de kans groot dat je over een grijs energiecontract beschikt. Grijze energie wordt op een niet-milieuvriendelijke manier opgewekt; bij dit proces komt veel CO2 vrij. CO2 is schadelijk voor het milieu en heeft effect op de verandering van het klimaat. Om iets duurzamer bezig te zijn, is het daarom slim om over te stappen op een groen energiecontract. Door te beginnen met zakelijk energie vergelijken weet je binnen no time welk groen energiecontract het beste bij je bedrijf past. Door de jaren heen zijn er heel wat groene energieleveranciers in Nederland bijgekomen, waardoor er altijd wel een passend energiecontract te vinden is. Met deze overstap help je de aarde direct een stukje groener worden. Dat is toch wel een fijn idee! 

Wek je eigen groene stroom op met zonnepanelen

Heb je al een groen energiecontract en wil je nog een stapje verder gaan? Of wil je het direct goed en groen aanpakken? Kijk dan eens naar de mogelijkheden voor zakelijke zonnepanelen. Wanneer je op straat om je heen kijkt, zie je steeds vaker zonnepanelen verschijnen. Met behulp van die panelen wek je je eigen verantwoorde energie op. Het grote voordeel hiervan is niet alleen dat je op die manier groen bezig bent, maar dat je ook niet meer afhankelijk bent van wat de prijzen op de energiemarkt doen. De energie die je opwekt is namelijk helemaal gratis! Dat betekent dat je nooit meer aan de slag hoeft met energie vergelijken grootzakelijk of kleinzakelijk om een goede aanbieding te scoren. Natuurlijk zijn zonnepanelen niet gratis, maar wanneer je de investering eenmaal gemaakt hebt betaal je niets extra’s meer. Uiteindelijk profiteer je dus gewoon van gratis groene stroom! Dat is goed voor het milieu en voor je portemonnee.

Vergroen je bedrijfspand met isolatie en refurb

Tot slot is het aan te raden om je bedrijfspand aan te pakken wanneer je groener wilt ondernemen. Kijk in eerste instantie eens naar de isolatie van het gebouw. Is alles voldoende geïsoleerd? Pak de isolatie van de muren, de vloeren en het dak goed aan, zodat daar geen warmte verloren gaat en je minder hoeft te stoken. Kijk ook naar de ramen – beschikt het pand al over dubbele of driedubbele beglazing? Nu je toch goed bezig bent, is het ook fijn om te kijken naar kantoormeubilair en apparatuur. Vandaag de dag kun je heel gemakkelijk en goedkoop refurbished apparatuur kopen. Dat zijn laptops en smartphones die een tweede kans krijgen nadat ze volledig zijn opgelapt en waar nodig gerepareerd. Je profiteert hierbij van de voordelen van een nieuw apparaat, zoals garantie, maar wel voor een lagere prijs terwijl je kiest voor tweedehands. Ook vind je tegenwoordig heel wat online speciaalzaken die kwalitatief tweedehands kantoormeubilair verkopen. Hierbij kun je denken aan tweedehands bureaus, stoelen en archiefkasten. Net als bij refurb betaal je minder voor dit soort items, terwijl je je steentje bijdraagt aan een beter milieu. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *