Heb jij ook zo’n last van insecten?

Rouwvliegjes. Ze zijn er op momenten dat je ze het liefst niet wil zien. Het zijn kleine zwarte vliegjes van enkele millimeters groot die leven in potgrond. Vooral in warme en vochtige omgevingen kunnen deze rouwvliegjes tot een ware plaag uitgroeien. De rouwvliegjes doen geen kwaad, behalve dat ze eitjes leggen en rondvliegen. Hun larven vreten echter de wortels van jouw planten kapot en dit kan enorm vervelend zijn, vooral als je veel aan je tuinonderhoud doet. Maar wat zijn rouwvliegjes nou eigenlijk, wat voor schade kunnen ze aanrichten en hoe bestrijd je ze?

Rouwvliegjes

Rouwvliegjes zijn eigenlijk geen vliegjes maar muggen en hebben verschillende benamingen, zo kan een rouwvliegje ook wel varenrouwmug of rouwvarenmug worden genoemd. Een insect dat verschillende namen heeft gekregen is duidelijk van belang! Het kan dan ook zeker een ware plaag voor je zijn in huis. Ook terrasplanten die voor de winter worden binnengezet, kunnen een invasie aan rouwvliegjes met zich meebrengen. De rouwmug behoort tot de familie van de Sciaridae en komt met vele soorten. De soorten die de meeste schade aan doen aan gewassen behoren tot de geslachten Bradysia en Lycoiella. Opvallend is dat de rouwmuggen vrij hoog op hun poten kunnen staan. Verder eten de volwassen mugjes weinig. Hun leven is namelijk gericht op voortplanting vandaar dat rouwvliegen ook snel een plaag kunnen worden.

Rouwvliegjes die schade aanrichten

Het is vervelend dat ook deze insecten schade aanrichten. Je wilt graag rouwvliegjes bestrijden, maar hoe? Zo is er de mogelijkheid om aaltjes tegen rouwvliegjes in te zetten. Deze zorgen ervoor dat de larven overlijden en het geen rouwvliegjes worden. Zorg hierbij wel dat de grond vochtig is bij het verspreiden van de aaltjes. Houdt dit twee weken aan. Daarnaast zijn er heel wat huis- en keukenmiddeltjes die worden aangeprezen om rouwvliegjes in planten te bestrijden. Ook is er een biologisch middel gebuikt om de rouwvliegjes te bestrijden. Dit is overigens ook veel beter voor plant en het milieu. Er bestaat geen middel dat specifiek bedoeld is voor rouwvliegjes in de chemische sector, maar wel in de biologische, namelijk: Stenema.

Hoe herken je de schade? De larven van rouwvliegjes zijn 5 tot 12 mm lang, glasachtig wit van kleur met een zwarte kop. De larven hebben geen poten. Ze verblijven in vochtige potgrond tot ze verpoppen om volwassen rouwvliegjes te worden. Vooral jonge stekken en gezaaide plantjes kunnen plots verwelken en afsterven ten gevolge van hun vraatschade. De larven vreten de jonge worteltjes af waardoor de plant geen voedingsstoffen meer kan opnemen en verwelkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *