Plezier met puin

Hobby’s en werk zijn er in alle vormen en maten. Tegenwoordig gaat het allemaal om de esthetiek. Meer dan ooit willen we dat kleuren en vormen bij elkaar passen. En meer dan ooit zijn de grenzen zo vrij wat dat betreft. Voeger ging kunst vooral om esthetiek maar dat is niet langer meer de prioriteit. Sterker nog, we zien het veel meer als het gaat om kleding en interieur. Een vriend van mij is ooit begonnen met het kopen van een vervallen huis en heeft daar een waar eigen paleisje van gemaakt. Hij vond het zo leuk dat hij besloot dit vaker te doen. Zo pak je een verbouwing aan.

Eigen huis of niet

Na dit zo bij zijn eigen huis te hebben aangepakt, kocht hij een vervallen huis voor een goede prijs en begon hij opnieuw met het proces van verbouwen. Voor de meeste mensen is één verbouwing genoeg werk en de meeste zijn dan ook blij als dat achter de rug is maar voor mensen zoals die vriend van mij is een verbouwing gewoon werk of een hobby. Mijn vriend heeft er uiteindelijk zijn werk van gemaakt. Hij koopt bouwvallen op en tovert ze om tot prachtige huizen. Hoe dit precies werkt, weet ik niet maar hoe verbouwen werkt, weet ik dan weer wel.

Plan van aanpak

Allereerst moet je over visie beschikken en een plan klaar hebben. Je moet weten hoe de boel er nu uitziet, dat is het makkelijke deel, en vervolgens moet je weten hoe het eruit moet komen te zien. Dat beeld deel je op in stukjes en van daaruit moet je kijken hoe je dat waar kan maken; geld, manschappen, materialen etc.

De beuk erin

Als de voorbereiding rond is, kan het echte verbouwen beginnen. Het grotere werk eerst natuurlijk dan heb je daarna als het ware een blank canvas om verder op te werken. Inventariseer voor je gaat slopen of er kenmerken zijn die je wilt behouden. Je kan ook een puincontainer huren vooraf zodat je meteen van al het afval van je sloopwerk af bent.

Netjes afgewerkt

Vervolgens is het tijd om de boel netjes af te werken. Met meubels en sanitair bijvoorbeeld. Dan is het tijd om er óf zelf in te gaan wonen of om het te koop te zetten. Met genoeg zorg en aandacht rond je dit project voldaan af en zal wie er ook gaat wonen meer dan gelukkig zijn dit vernieuwde paleisje.