Solliciteren in stijl

Als iemand die al een paar maanden op zoek is naar een vaste baan weet ik dit maar al te goed, solliciteren is een stressvole onderneming die veel inspanning en tijd kost. Iedereen hoopt natuurlijk dat droom baantje te kunnen bemachtigen, maar eerst moet je door (meestal) meerdere rondes van een sollicitatieprocedure voordat je zover bent. En het zal vaak genoeg voor komen dat je na een paar rondes alsnog uit de procedure wordt gehaald. Het is niet makkelijk en kan zeker een moeilijke en emotionele tijd zijn. In ieder geval één ding dat je altijd goed kan doen is hoe je jezelf presenteert. Een eerste indruk is erg belangrijk en iets dat zeker zal meewegen wanneer een bedrijf moet beslissen of ze je nog een keer willen zien. Daarom schrijf ik in dit artikel hoe je jezelf kan kleden om in ieder geval een sterke eerste impressie achter te laten, en je zo te helpen met je sollicitatie procedures.

Dress to impress

Eigenlijk is het heel simpel. Het is beter om te formeel te zijn gekleed, dan te informeel. Behalve als je echt voor een heel simpel baantje solliciteert (bijvoorbeeld als eten bezorger of postbezorger) dan is het beste gewoon in business kleren naar je sollicitatie te gaan. Voor mannen houdt dit in een pak en stropdas, en voor vrouwen een lange broek en een overhemd. Als je voor een hoge positie solliciteert is het helemaal belangrijk om goed voor de dag te komen. Voor mannen is het meestal een aanrader (als je je dat kan veroorloven want er zit wel een prijskaartje aan) om een op maat gemaakt pak te kopen. Niks ziet er beter en verzorgder uit dan dan een pak dat je preciest goed past. Een stropdas hoeft niets speciaals te zijn, maar zorg wel dat het niet te oudbollig of juist te flamboyant is, dat kan een verkeerd signaal sturen naar het bedrijf. Als laatste is het belangrijk een paar nette schoenen te hebben, in sommige gevallen kan je zelfs overwegen voor mason garments te gaan, voor een wat sportievere indruk

Laatste tips

Wat je ook doet, zorg dat je er netjes en verzorgd uitziet. Scheer dus de ochtend voor het sollicitatiegesprek, doe wat gel of waks in je haar en zorg dat je goed geslapen hebt en dus met een frisse uitstraling voor de dag komt. Als je al deze stappen volgt zal het in ieder geval niet aan je eerste indruk liggen. Een goed begin is het halve werk.