2 december 2021

Underlayment: Tijd voor een stevige, betrouwbare vloer

2 min read
underlayment

Ik had een klein tuinhuisje met hele oude vloer. Ik had het huisje overgenomen van de vorige eigenaar en eerlijk gezegd stond het huisje achter in de tuin een beetje weg te rotten. Tot er een zomer aankwam met hoge temperaturen maar veel regen. Ik bedacht me dat ik het huisje kon inrichten als een soort van oase. Om met warm maar buiig weer heerlijk te kunnen lezen omringd door het groen van mijn tuin. Ik zag het helemaal zitten. In gedachten zat ik al met een grote pot thee en een goed boek in het huisje. Na maanden van negeren opende ik de deur van het tuinhuisje en liep naar binnen. Meteen zakte ik door de houten vloer heen. Ik begreep dat mijn droom voorlopig even niet zou uitkomen. Hoe moest ik dit oplossen? Ik ben niet echt een fanatieke verbouwer, maar na wat rond appen kreeg ik een bruikbare tip van een vriend. Koop een goede underlayment.

Underlayment: wat is het?

Zo’n typische bouwterm als underlayment zei me natuurlijk helemaal niets en ik was te trots om te vragen wat hij bedoelde. Omdat ik redelijk Engels spreek wist ik wel in welke richting ik het moest zoeken, maar ik ging toch maar even zoeken op internet. Underlayment zijn stevige platen die bijvoorbeeld worden gebruikt voor het dichttimmeren van kapotte ramen. Maar de platen worden nog op veel meer manieren ingezet. Bijvoorbeeld als tussenwand en ja, dus ook als ondervloer. Het is een hele sterke plaat die je in verschillende diktes hebt. Daardoor kan de plaat ook een flink gewicht aan. Natuurlijk was ik na mijn bezoek aan internet niet meteen een kenner en ik wist die vriend over te halen mij te helpen. samen zochten we een goede underlayment uit en hij was zelfs bereid mee te helpen het tuinhuisje op te knappen.

Genieten van de tuin

Inmiddels zijn de dagen dat ik door vloeren zak helemaal voorbij. Het tuinhuisje heeft een stevige vloer waarop ik me zeker en veilig voel. Met de nodige verf en wat nieuwe tuinmeubels heb ik van het huisje een gezellig, knus holletje gemaakt waar ik zoveel mogelijk ga zitten. Zelfs als het koud is, trek ik een warme jas aan om even in het huisje te kunnen thee drinken. Door al het glas lijkt het net alsof je toch buiten bent en het is heerlijk ontspannend. En dankzij de keuze van de juiste underlayment kan ik daar nog jaren plezier van hebben.